AS9100 Rev. D Standardı Denetimi Soru Listesi ve Kanıt İpuçları
Sizde olmadığını düşündüğünüz döküman ya da form varsa firma süreçlerinizi gönderin. Buna göre düzenleyebilirim.İç Tetkik Soru Listesi: Madde 4.1
| Soru No | Tetkik Sorusu | Denetçiye Sunulacak Kanıtlar |
| 4.1-01 | Kuruluş, stratejik yönü ve KYS'nin amaçlanan çıktılarına ulaşma yeteneğini etkileyen iç ve dış hususları belirlemiş mi? | SWOT analizi, PESTLE analizi, Stratejik İş Planları. Denetçi, bu analizlerin güncelliğini kontrol etmelidir. |
| 4.1-02 | Bu hususlar (iç ve dış faktörler) periyodik olarak izleniyor ve gözden geçiriliyor mu? | Yönetim Gözden Geçirme Toplantı tutanaklarında (Madde 9.3) SWOT analizinin güncellendiğine dair kanıtlar aranmalıdır. |
| 4.1-03 | Belirlenen bu hususlar ile Madde 6.1'de ele alınan riskler ve fırsatlar arasında bir bağlantı kurulmuş mu? | Bağlam analizinden çıkan maddelerin Risk Kayıt Tablosuna veya Fırsat Değerlendirme raporlarına aktarıldığının teyidi. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 4.2
| Soru No | Tetkik Sorusu | Aranacak Objektif Kanıtlar ve Denetim İpuçları |
| 4.2-01 | KYS ile ilgili olan tüm taraflar (müşteriler, otoriteler, çalışanlar, sendikalar vb.) tanımlanmış mı? | İlgili taraflar listesi ve bu tarafların kuruluştan beklentilerini içeren matris veya tablo. |
| 4.2-02 | Bu ilgili tarafların gereklilikleri belirlenmiş ve izleniyor mu? | Yasal mevzuat takip listesi, müşteri sözleşmeleri, tedarikçi el kitapları. |
| 4.2-03 | İlgili tarafların gerekliliklerinde meydana gelen değişiklikler nasıl yönetiliyor? | Değişiklik yönetim kayıtları, mevzuat abonelikleri, müşteri portalları erişim logları. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 4.3
| 4.3-01 | KYS kapsamı dokümante edilmiş bilgi olarak mevcut mu? | Kalite El Kitabı veya kapsamı tanımlayan ana doküman. Kapsamın ürün ve hizmetleri, tesis sınırlarını net tarif etmesi gerekir. |
| 4.3-02 | Uygulanamaz olduğu iddia edilen maddeler (örn. Tasarım) için geçerli bir gerekçe sunulmuş mu? | Hariç tutma gerekçesi. Bu gerekçenin ürün ve hizmet uygunluğunu etkilemediği kanıtlanmalıdır. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 4.4
| 4.4-01 | KYS için gerekli süreçler ve bu süreçlerin birbiriyle etkileşimi (sıralaması) belirlenmiş mi? | Süreç etkileşim şeması, süreç haritaları, iş akış diyagramları. |
| 4.4-02 | Her süreç için gerekli girdiler ve beklenen çıktılar tanımlanmış mı? | Süreç tanımlama kartları, prosedürlerin "Girdi/Çıktı" bölümleri. |
| 4.4-03 | Süreçlerin etkinliğini ölçmek için Performans Göstergeleri (KPI) belirlenmiş ve izleniyor mu? | Bölüm panoları (dashboards), aylık kalite raporları, BSC (Balanced Scorecard) verileri. |
| 4.4-04 | Süreçlerin riskleri ve fırsatları belirlenmiş mi (Madde 6.1 ile bağlantı)? | Süreç bazlı risk analizleri (örn. Üretim için PFMEA, Satınalma için Tedarikçi Risk Analizi).6 |
| 4.4-05 | Süreçler için sorumluluk ve yetkiler (Süreç Sahipleri) atanmış mı? | Görev tanımları, organizasyon şemaları, süreç sahipliği listeleri. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 5.1
| 5.1-01 | Üst yönetim, KYS'nin etkinliği konusunda hesap verebilirliği üstlenmiş mi? | Yönetim Gözden Geçirme toplantılarına katılım, kalite hedefleri için kaynak sağlama kanıtları. |
| 5.1-02 | Süreç yaklaşımı ve risk temelli düşünmenin kullanımı teşvik ediliyor mu? | Yönetim toplantı tutanaklarında risk tartışmaları, çalışanlara gönderilen iletişim mailleri. |
| 5.1-03 | Kaynakların (insan, makine, bütçe) varlığı güvence altına alınıyor mu? | Bütçe onayları, personel alım kayıtları, yatırım planları.13 |
| 5.1-04 | Üst yönetim, ürün güvenliği ve etik davranışın önemini çalışanlara nasıl iletiyor? | "Town hall" toplantı notları, etik kod eğitimleri, güvenlik bültenleri. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 5.2
| 5.2-01 | Kalite politikası kuruluşun amacına ve bağlamına uygun mu? | Politika metninin stratejik yön ile uyumu. |
| 5.2-02 | Politika, uygulanabilir şartları karşılama ve sürekli iyileştirme taahhüdü içeriyor mu? | Politika metninde "sürekli iyileştirme" ve "şartlara uyum" ifadelerinin kontrolü. |
| 5.2-03 | Politika kuruluş içinde duyurulmuş, anlaşılmış ve uygulanıyor mu? | Saha personeli ile mülakat: "Kalite politikası sizin işinizi nasıl etkiliyor?" sorusuna verilen cevaplar. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 5.3
| 5.3-01 | Üst yönetim, bir Yönetim Temsilcisi atamış mı? | Atama yazısı, organizasyon şemasında belirtilen rol. |
| 5.3-02 | Yönetim Temsilcisinin kalite sorunlarını çözme konusunda "organizasyonel özgürlüğü" var mı? | Temsilcinin doğrudan üst yönetime raporlama yapabilmesi, kalite problemlerinde üretimi durdurma yetkisi. |
| 5.3-03 | Çalışanlar kendi görev ve sorumluluklarını biliyor mu? | Görev tanımları, imza sirküleri, oryantasyon kayıtları. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 6.1
| 6.1-01 | Kuruluş, Madde 4.1 ve 4.2 çıktılarına dayanarak risk ve fırsatları belirlemiş mi? | Risk Kayıt Tablosu (Risk Register) ve bunun Bağlam analizi ile tutarlılığı. |
| 6.1-02 | Belirlenen riskler için aksiyon planları (önleme, azaltma, transfer etme, kabullenme) oluşturulmuş mu? | Risk azaltma planları, aksiyon takip listeleri. |
| 6.1-03 | Alınan aksiyonların etkinliği değerlendiriliyor mu? | Yönetim Gözden Geçirme girdileri, güncellenmiş risk puanları. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 6.2
| 6.2-01 | İlgili fonksiyon ve seviyelerde ölçülebilir kalite hedefleri oluşturulmuş mu? | Bölüm bazlı hedefler (örn. Satış: Sözleşme inceleme süresi; Üretim: Verimlilik). |
| 6.2-02 | Hedeflere ulaşmak için planlama (Ne yapılacak? Kim yapacak? Ne zaman bitecek? Hangi kaynaklar gerekli?) yapılmış mı? | Hedef gerçekleşme planları, aksiyon planları (Hoshin Kanri veya benzeri). |
| 6.2-03 | Hedefler müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik mi? | Hedeflerin müşteri şikayetleri veya teslimat performansı ile ilişkisi. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 6.3
| 6.3-01 | Değişiklikler planlanırken, değişikliğin amacı ve potansiyel sonuçları değerlendiriliyor mu? | Değişim Yönetimi Planları, Etki Analiz Raporları. |
| 6.3-02 | Değişiklik sırasında KYS'nin bütünlüğü korunuyor mu? | Geçiş planları, risk değerlendirmeleri. |
| 6.3-03 | Değişiklik için kaynak ve sorumluluk ataması yapılmış mı? | Proje planları, kaynak tahsis tutanakları. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 7.1
| 7.1.3-01 | Altyapı (binalar, yazılımlar, ekipman) ürün uygunluğunu sağlayacak şekilde sürdürülüyor mu? | Bakım planları, arıza kayıtları, bina bakım formları. |
| 7.1.4-01 | Süreçlerin işletimi için uygun ortam (sıcaklık, nem, ışık, ESD, psikolojik faktörler) sağlanmış mı? | Sıcaklık/Nem takip çizelgeleri, ESD kontrol kayıtları, temiz oda raporları. |
| 7.1.5-01 | Ölçüm cihazları uluslararası standartlara izlenebilir şekilde kalibre ediliyor mu? | Kalibrasyon sertifikaları, izlenebilirlik zinciri kanıtları. |
| 7.1.5-02 | Cihaz kalibrasyon dışı bulunduğunda, önceki ölçüm sonuçlarının geçerliliği değerlendiriliyor mu? | "Tolerans Dışı" (Out of Tolerance) raporları, geriye dönük ürün tarama kayıtları. |
| 7.1.6-01 | Kuruluş, süreçlerini işletmek için gerekli bilgiyi (kurumsal hafıza) belirlemiş ve koruyor mu? | Dersler çıkarıldı (Lessons Learned) veritabanı, bakım talimatları, eğitim videoları. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 7.2 & 7.3
| 7.2-01 | Personelin yetkinliği (eğitim, öğrenim, tecrübe) belirlenmiş ve kayıt altına alınmış mı? | Polivalans tabloları (Skills Matrix), eğitim sertifikaları, CV'ler. |
| 7.2-02 | Yetkinlik eksiklikleri için eğitim veya diğer faaliyetler (mentörlük, işe alım) yapılıyor mu? | Yıllık eğitim planı, eğitim etkinlik değerlendirme formları. |
| 7.3-01 | Çalışanlar ürün güvenliğine olan katkılarının farkında mı? | Mülakat: "Yaptığınız işin uçuş güvenliğine etkisi nedir?". |
| 7.3-02 | Çalışanlar etik davranışın öneminin farkında mı? | Mülakat: Etik dışı durumlarda raporlama kanallarının bilinirliği. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 7.5
| 7.5-01 | Dokümanlar kontrol altında mı (dağıtım, erişim, revizyon durumu)? | Doküman yönetim sistemi, güncel revizyon listeleri, eski revizyonların kullanımının engellenmesi. |
| 7.5-02 | Dış kaynaklı dokümanlar (Müşteri şartnameleri, Standartlar) tanımlanmış ve güncel mi? | Dış kaynaklı doküman listesi, standart abonelikleri. |
| 7.5-03 | Elektronik verilerin korunması (yedekleme, yetkisiz erişim) sağlanıyor mu? | Yedekleme logları, sunucu odası giriş kayıtları, siber güvenlik önlemleri. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 8.2
| 8.2-01 | Müşteri gereklilikleri (yasal şartlar dahil) tam olarak tanımlanmış mı? | Sözleşmeler, Sipariş Formları, Teknik Resimler. |
| 8.2-02 | Kuruluş, taahhütte bulunmadan önce (siparişi kabul etmeden önce) şartları karşılama yeteneğini gözden geçiriyor mu? | Sözleşme Gözden Geçirme formları, fizibilite analizleri, risk değerlendirmeleri. |
| 8.2-03 | Özel gereklilikler (Kritik Parçalar, Teslimat Şartları) belirlenmiş mi? | Müşteri özel istekleri listesi. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 8.3
| 8.3-01 | Tasarım aşamaları (Planlama, Girdi, Çıktı, Gözden Geçirme, Doğrulama, Geçerli Kılma) tanımlanmış mı? | Tasarım Proje Planları, Faz geçiş onayları. |
| 8.3-02 | Tasarım girdileri (fonksiyonel, performans, güvenlik, yasal şartlar) belirlenmiş mi? | Tasarım Girdi Dokümanı, Şartnameler. |
| 8.3-03 | Tasarım çıktıları girdileri karşılıyor mu? (Doğrulama - Verification) | Test raporları, analizler, hesaplamalar. |
| 8.3-04 | Tasarım, amaçlanan kullanım koşullarında çalışıyor mu? (Geçerli Kılma - Validation) | Prototip testleri, uçuş testleri, müşteri onayları. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 8.4
| 8.4-01 | Dış tedarikçilerin değerlendirilmesi, seçilmesi ve performansının izlenmesi için kriterler var mı? | Onaylı Tedarikçi Listesi (ASL), Tedarikçi Denetim Raporları, Tedarikçi Karneleri (Scorecards). |
| 8.4-02 | Satınalma bilgileri (teknik veriler, onay şartları, personel yetkinliği) tedarikçiye iletiliyor mu? | Satınalma Siparişleri (PO), ekli teknik resimler ve şartnameler. |
| 8.4-03 | Sahte parça önleme ve etik davranış gereklilikleri tedarikçiye "flow down" yapılıyor mu? | PO üzerindeki genel şartlar ve koşullar (Terms & Conditions). |
| 8.4-04 | Satın alınan ürünün doğrulaması (Giriş Kalite Kontrol) yapılıyor mu? | Giriş kontrol raporları, test sonuçları, Uygunluk Belgeleri |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 8.5
| 8.5.1-01 | Üretim kontrollü şartlar altında (iş emirleri, talimatlar, kalibreli aletler) mı yapılıyor? | İş istasyonlarında güncel iş emirleri (Travelers/Routers), talimatlar. |
| 8.5.1-02 | Özel prosesler (kaynak, boya vb.) valide edilmiş mi? | Proses validasyon raporları, Nadcap akreditasyonları, operatör sertifikaları. |
| 8.5.1-03 | Yabancı Madde Hasarı (FOD) önleme programı uygulanıyor mu? | FOD prosedürü, "Temizle ve Çalış" (Clean-as-you-go) uygulamaları, FOD denetim kayıtları. |
| 8.5.2-01 | Ürünlerin tanımlanması ve izlenebilirliği (Parti no, Seri no) sağlanıyor mu? | Parça etiketleri, refakat kartları, ERP sistemi kayıtları. |
| 8.5.4-01 | Ürünün muhafazası (taşıma, depolama, raf ömrü) sağlanıyor mu? | Raf ömürlü malzemelerin (yapıştırıcı, boya) takibi, ESD paketleme, koruyucu kapaklar. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 8.6
| 8.6-01 | Ürün serbest bırakılmadan önce tüm planlı doğrulamaların yapıldığına dair kanıt var mı? | Final Kontrol Raporları, yetkili personel tarafından imzalanmış CoC. |
| 8.6-02 | Serbest bırakma yetkisini veren kişi izlenebilir mi? | Kaşeler, elektronik imzalar, yetki matrisi. |
iç Tetkik Soru Listesi: Madde 8.7
| 8.7-01 | Uygunsuz ürünler tanımlanıyor ve ayrılıyor mu (Karantina)? | Kırmızı etiketler, kilitli karantina kafesleri/alanları, Uygunsuzluk Raporları (NCR). |
| 8.7-02 | "Olduğu gibi kullanım" (Use-as-is) veya "Tamir" kararlarında yetkili onayı (gerekirse müşteri onayı) alınıyor mu? | MRB (Malzeme İnceleme Kurulu) kararları, Müşteri Sapma (Concession) onayları. |
| 8.7-03 | Sahte veya şüpheli sahte parçalar tespit edilirse, tedarik zincirine geri dönüşü engelleniyor mu? | Sahte parçalar için ayrı karantina süreci, otoritelere raporlama kayıtları. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 9.1
| 9.1.2-01 | Müşteri memnuniyeti, performans göstergeleri (OTD, Kalite) ile izleniyor mu? | Müşteri portallarından alınan puan kartları, şikayet analizleri. |
| 9.1.3-01 | Veriler analiz edilerek süreçlerin performansı ve ürün uygunluğu değerlendiriliyor mu? | Trend grafikleri, Pareto analizleri, istatistiksel proses kontrol (SPC) verileri. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 9.2
| 9.2-01 | İç tetkikler planlanan aralıklarla yapılıyor mu? | Yıllık İç Tetkik Planı. |
| 9.2-02 | Tetkikçiler objektif ve tarafsız mı (kendi işlerini denetlemiyorlar)? | Tetkikçi yetkinlik belgeleri, görev dağılımı. |
| 9.2-03 | Tetkik bulguları için düzeltici faaliyetler zamanında başlatılıyor mu? | Düzeltici Faaliyet (DÖF) takip listeleri. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 9.3
| 9.3-01 | Yönetim gözden geçirme toplantıları planlı aralıklarla yapılıyor mu? | Toplantı takvimi ve gerçekleşme tarihleri. |
| 9.3-02 | Toplantı girdileri standardın tüm zorunlu maddelerini (müşteri memnuniyeti, riskler, tedarikçi performansı vb.) kapsıyor mu? | Toplantı sunumları ve gündem maddeleri. |
| 9.3-03 | Çıktı olarak iyileştirme kararları ve kaynak ihtiyaçları belirlenmiş mi? | Toplantı tutanakları ve aksiyon takip listesi. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 10.2
| 10.2-01 | Uygunsuzluklar için kök neden analizi yapılıyor mu? | 5 Neden, Balık Kılçığı diyagramları. |
| 10.2-02 | Düzeltici faaliyetler insan faktörlerini dikkate alıyor mu? | Kök neden analizlerinde çevresel veya psikolojik faktörlerin değerlendirilmesi. |
| 10.2-03 | Düzeltici faaliyetlerin etkinliği (kapatıldıktan 3-6 ay sonra) doğrulanıyor mu? | Etkinlik takip denetimleri, hatanın tekrar edip etmediğine dair veriler. |
İç Tetkik Soru Listesi: Madde 10.3
| 10.3-01 | Kuruluş, KYS'nin performansını ve etkinliğini sürekli iyileştiriyor mu? | İyileştirme projeleri (Kaizen, 6 Sigma), verimlilik artış raporları. |