As9100 Fmea Eğitim

Merhaba, ürün kalite planı yapacağım ve fmea/dfmea/pfmea konularında kafam karıştı. Bu konuda yardımınızı rica ediyorum. Firmamda daha önce bu tür bir çalışma yapılmamış bende L matris kullanarak proses bazlı(üretim, satınalma, insan kaynakları prosesi vb.) risk analizi yaptım. Denetimde ürün bazlı yapmam ve ürün kalite planı oluşturmam istendi. Ürün için ayrı üretim prosesi için ayrı bir FMEA çalışması yapmam mı gerekiyor? DFEMA olmadan PFMEA yapılabilir mi bu ayrımlara varamadım. Yardımınızı rica ederim.

Merhaba, ürün kalite planı yapacağım ve fmea/dfmea/pfmea konularında kafam karıştı. Bu konuda yardımınızı rica ediyorum. Firmamda daha önce bu tür bir çalışma yapılmamış bende L matris kullanarak proses bazlı(üretim, satınalma, insan kaynakları prosesi vb.) risk analizi yaptım. Denetimde ürün bazlı yapmam ve ürün kalite planı oluşturmam istendi. Ürün için ayrı üretim prosesi için ayrı bir FMEA çalışması yapmam mı gerekiyor? DFEMA olmadan PFMEA yapılabilir mi bu ayrımlara varamadım. Yardımınızı rica ederim.

Selda hanım merhabalar,

Eğer çalıştığınız firmada herhangi bir tasarım yapılıyorsa işleyen bir ARGE süreciniz varsa DFMEA yapmanız da fayda var.

DFMEA ile ürünün tasarım sürecindeki risklerini değerlendiriyoruz ve daha sonra üretim proseslerine etki edebilecek risklerin oluşmasına engel olabilirsiniz.

DFMEA yapmadan PFMEA yapabilirsiniz tabiki de.

Eğer yapacaksanız ve tasarım ile ilgili faaliyetleriniz varsa tasarım sürecindeki riskleri bilmelisiniz, eğer biliyorsanız PFMEA yaparken bu riskleri göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapabilirsiniz.

Aslında ikisi de yapı olarak aynı

DFMEA > Ürünün tasarım, konsept, fikir aşamasındaki riskleri değerlendiriliyor

PMEA > Ürünün tasarım süreci tamamlandıktan sonra ürünün üretilmesi için gerekli olan bütün proseslerin ürün üzerine etki edebilecek riskleri değerlendiriliyor.

Örnek olması için PFMEA ya başlarken

Ürünün üretilmesi için öncelikli olarak hammadde ihtiyacınız doğacaktır.

Başlarken bu ürünün hammaddesinin satın alma, satın alındıktan sonra gelen malzemenin kalite değerleri (giriş kalite), malzemenin depolanması,malzemenin depodan çıkması üretim sürecine başlanması, üretim planlama süreci, ürünün üretim aşamalarında oluşabilecek riskler kısacası ürünün müşteriye sevk edilene kadar ürüne özel oluşabilecek riskleri değerlendirmelisiniz.

Hangi sektörde çalışıyorsunuz acaba ne ürettiğinizi bilirsem daha fazla yardımcı olabilirim.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim Ali Bey. Çalıştığım firma savunma sanayide faaliyet gösteriyor, askeri haberleşme ve telekominikasyon alanında elektronik malzeme üretiyor. Örneğin; konnektörlü kablo, şarj cihazı, batarya blokları vb.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim Ali Bey. Çalıştığım firma savunma sanayide faaliyet gösteriyor, askeri haberleşme ve telekominikasyon alanında elektronik malzeme üretiyor. Örneğin; konnektörlü kablo, şarj cihazı, batarya blokları vb.

Ekteki formları gözden geçirmenizi tavsiye ederim, kıyaslama yaparak kendi sektörünüze göre uygulayabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Control_Plan.xls
    43.5 KB · Görüntüleme: 344
  • FMEA.XLSX
    71.1 KB · Görüntüleme: 386
Merhaba, APQP'yi referans alarak oluşturduğum yeni ürün devreye alma sürecinin bir şartı olarak, PFMEA çalışması yapmam gerekiyor. PFMEA'yı hazırlarken bir parçanın analiz edilen operasyonunun, teknik resmindeki tüm ölçülerinin,verilen toleranstan küçük olması ve büyük olması durumunu incelemem mi gerekiyor ? Bazı ürünlerimizin sadece bir parçasında 50 den fazla ölçü bulunabiliyor. Tüm montaj edilen parçaların tüm operasyonlarındaki tüm ölçülerini analiz etmemiz çok uzun bir zaman alacak. Bu yüzden doğru yolda olduğumuzdan emin olmak istedim.

Merhaba, APQP'yi referans alarak oluşturduğum yeni ürün devreye alma sürecinin bir şartı olarak, PFMEA çalışması yapmam gerekiyor. PFMEA'yı hazırlarken bir parçanın analiz edilen operasyonunun, teknik resmindeki tüm ölçülerinin,verilen toleranstan küçük olması ve büyük olması durumunu incelemem mi gerekiyor ? Bazı ürünlerimizin sadece bir parçasında 50 den fazla ölçü bulunabiliyor. Tüm montaj edilen parçaların tüm operasyonlarındaki tüm ölçülerini analiz etmemiz çok uzun bir zaman alacak. Bu yüzden doğru yolda olduğumuzdan emin olmak istedim.

Merhabalar gruplandırma yapmanızı tavsiye ederim benzer ölçüleri gruplandırabilirsiniz.

Örneğin

Ø8 mm bir delik için

Delik konum hatası
Delik çap hatası
Delik ovalleşmesi
Delik konikliği v.s bu tarz bir şey yapabilirsiniz sonuçta bütün deliklerde benzer riskler meydana gelir.

veya bir yüzey için

Düzlemsellik hatası
Yüzey deformasyonu v.s

veya

Standart boyutsal ölçüler için

Toleransın altında
Toleransın üstünde gibi riskler tanımlayarak gruplandırma yapabilirsiniz.

Ali Bey gruplandırma yapamadığım tüm ölçüleri toleranstan düşük veya büyük olması durumlarına göre analiz etmek gerekiyor o zaman ?

Ali Bey gruplandırma yapamadığım tüm ölçüleri toleranstan düşük veya büyük olması durumlarına göre analiz etmek gerekiyor o zaman ?

Fmea yaparken sadece ölçü odaklı düşünmemeniz gerekli.

Proses adımlarında oluşabilecek bütün riskleri değerlendirmelisiniz.

Gruplandırma yapamadığınız ölçüleri büyük küçük değil de müşteri tarafından istenen kalite gereksinimlerine göre değerlendirmelisiniz. Boyutsal ölçüler için dediğim gibi ölçünün büyük veya küçük olması olabilir fakat başka riskler varsa onları da değerlendirmelisiniz.

Tavsiye olarak

Üretmiş yada üretecek olduğunuz parça ile ilgili geçmişe yönelik uygunsuzluk kayıtları varsa bu kayıtlar riskleri belirlemenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca parçalar için kontrol planı oluşturmanız da gerekli proses kontrol adımlarında neleri kontrol edeceğinizi görebilir ve riskleri tespit etmeniz daha kolay olacaktır.

Ali Bey cevaplarınız için teşekkür ederim. Son bir sorum daha olacak. Bir ürünün bir parçasının operasyonuna risk değerlendirmesi yaparken, müşteriyi bir sonraki işleme operasyonu olarak mı düşüncem, yoksa ürünün son kullanıcısını mı ? Her operasyondaki risklerin son kullanıcıya olan etkisini düşündüğümüzde çok büyük RÖG değerleri çıkıyor.

Ali Bey cevaplarınız için teşekkür ederim. Son bir sorum daha olacak. Bir ürünün bir parçasının operasyonuna risk değerlendirmesi yaparken, müşteriyi bir sonraki işleme operasyonu olarak mı düşüncem, yoksa ürünün son kullanıcısını mı ? Her operasyondaki risklerin son kullanıcıya olan etkisini düşündüğümüzde çok büyük RÖG değerleri çıkıyor.

Merhabalar her operasyon için müşteri üzerindeki etkiyi değerlendirmelisiniz.

Örneğin bir operasyon adımında yaşadığınız sıkıntı müşteriyi ne derecede etkiliyor bunu düşünmelisiniz.

Ürün Uygunluğu ve zamanında teslimat bunlar müşteri memnuniyetini etkileyen faktörlerdir.

Yaşadığınız aksaklıklar ile ilgili şu soruları sormalısınız

Müşteriye teslim edilen ürün uygunluğu ne derecede etkileniyor ?

Müşteriye ürünlerin zamanında teslim edilmesi ne derecede etkileniyor?

Müşteri memnuniyeti tanımladığınız riskten ne derecede etkileniyor.

Eğer Risk değeriniz yüksek çıkıyorsa riski azaltmak için risk azaltıcı faaliyetler planlamalısınız. (Düzeltici faaliyet başlatabilirsiniz)

Daha sonra bu planladığınız faaliyetlerin etkinliğini değerlendirip riski yeniden değerlendirmelisiniz.

MErhaba, Risk yönetim prosedürü hazırlayacağım. Fakat FMEA ı bu prosedürde mi anlatmalıyım. ayrı mı anlatmalayım uada sadece FMEA yeterli olur mu noktasında kafam karıştı. Önerilere açığım. Şimdiden teşekkür ederim.

MErhaba, Risk yönetim prosedürü hazırlayacağım. Fakat FMEA ı bu prosedürde mi anlatmalıyım. ayrı mı anlatmalayım uada sadece FMEA yeterli olur mu noktasında kafam karıştı. Önerilere açığım. Şimdiden teşekkür ederim.

FMEA yı prosedürde anlatabilirsiniz, ya da prosedürü fazla şişirmek istemiyorsanız, Prosedürden atıf yapıp, FMEA nın nasıl hazırlandığı, yönetimi v.s bir talimatta belirtebilirsiniz.

Burada ki önemli nokta prosedürde atıfta bulunmanızdır.

Prosedürün içinde de anlatabilirsiniz tabi ki de ama ben uygulamaların talimat ile anlatılmasını daha doğru buluyorum. Ayrıca uygulmada ki en ufak bi değişiklikte prosedürü de revize etmeniz gerekecektir. Bu da size ayrı bir külfiyet oluşturacaktır...

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri