Merhaba, ürün kalite planı yapacağım ve fmea/dfmea/pfmea konularında kafam karıştı. Bu konuda yardımınızı rica ediyorum. Firmamda daha önce bu tür bir çalışma yapılmamış bende L matris kullanarak proses bazlı(üretim, satınalma, insan kaynakları prosesi vb.) risk analizi yaptım. Denetimde ürün bazlı yapmam ve ürün kalite planı oluşturmam istendi. Ürün için ayrı üretim prosesi için ayrı bir FMEA çalışması yapmam mı gerekiyor? DFEMA olmadan PFMEA yapılabilir mi bu ayrımlara varamadım. Yardımınızı rica ederim.
Selda hanım merhabalar,
Eğer çalıştığınız firmada herhangi bir tasarım yapılıyorsa işleyen bir ARGE süreciniz varsa DFMEA yapmanız da fayda var.
DFMEA ile ürünün tasarım sürecindeki risklerini değerlendiriyoruz ve daha sonra üretim proseslerine etki edebilecek risklerin oluşmasına engel olabilirsiniz.
DFMEA yapmadan PFMEA yapabilirsiniz tabiki de.
Eğer yapacaksanız ve tasarım ile ilgili faaliyetleriniz varsa tasarım sürecindeki riskleri bilmelisiniz, eğer biliyorsanız PFMEA yaparken bu riskleri göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapabilirsiniz.
Aslında ikisi de yapı olarak aynı
DFMEA > Ürünün tasarım, konsept, fikir aşamasındaki riskleri değerlendiriliyor
PMEA > Ürünün tasarım süreci tamamlandıktan sonra ürünün üretilmesi için gerekli olan bütün proseslerin ürün üzerine etki edebilecek riskleri değerlendiriliyor.
Örnek olması için PFMEA ya başlarken
Ürünün üretilmesi için öncelikli olarak hammadde ihtiyacınız doğacaktır.
Başlarken bu ürünün hammaddesinin satın alma, satın alındıktan sonra gelen malzemenin kalite değerleri (giriş kalite), malzemenin depolanması,malzemenin depodan çıkması üretim sürecine başlanması, üretim planlama süreci, ürünün üretim aşamalarında oluşabilecek riskler kısacası ürünün müşteriye sevk edilene kadar ürüne özel oluşabilecek riskleri değerlendirmelisiniz.
Hangi sektörde çalışıyorsunuz acaba ne ürettiğinizi bilirsem daha fazla yardımcı olabilirim.