8.3.3.3 ÖZEL KARAKTERİSTİKLER

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

perimavi

Onbaşı
Üye
Özel karakteristikler konusu hakkında yazılı bir dokuman/süreç vb dokumanı olan var mı?

Şimdiden desteğiniz için teşekkürler

Merhaba,

öncelikle tavsiyem müşterilerinizin özel istekleri kitapçıklarında yazan özel karakteristikler ile ilgili kısımları gözden geçirmeniz olacaktır. bu tarz dokümanları var ise genelde el kitapları şekillerine kadar ayrıntı verirler. bu ayrıntıların yönetim sisteminize yedirilmiş olması sisteminiz anlamlı etkin ve denetimlerde memnuniyet verici bir hale getirir.
bu yazdıklarımı standartlarda odaklarsak, ISO 9001 veya IATF 16949 Yönetim sistemlerinde önemli bir konudur.
Aşağıdaki standart başlıklarını incelemenizi rica ederim.
ISO 9001:2015;
8.2.3 Ürün ve hizmetler için şartların gözden geçirilmesi
IATF 16949:2016;
8.2.3.1.2 Müşterinin Tanımladığı Özel Karakteristikler

sonuç:
*müşteri el kitaplarınız elimizde yok ise temin edeceğiz. veya bir ihtimal bazı müşteriler siz ile paylaştığı KC list, SCAFF list, teknik resimler özerinden özel karakteristiklerimize bakın diyebilirler.
*bu el kitaplarındaki konu ile ilgili kısımlardaki açıklamaları yukarıda bahsettiğim örneğin kalite el kitabınızın ilgili maddelerinde açıklama/atıfları yapmalısınız. biraz açarsak A müşterimiz özelinde karakteristikleri SC-CC-HI şeklinde ifadelendiriyor. SC bir kontrol noktası var ise yine örneğin bunun yanına TERS ÜÇGEN koyuyor gibi müşteri bazlı açıklamalar olmalıdır.
*bu açıklamaları kalite el kitabımıza yedirdikten sonra genel tüm müşteri özel istekleri için bir çapraz referans tablosu yapmak işiniz kolaylaştıracaktır. nedir bu çapraz referans tablosu standartların hangi maddelerinde müşterimiz bizden neler istiyor. siz özel karakteristik konusunu açtınız. başka madde de başka isteklerde olabilir. örneğin etik kurallar ve çalışma ilkeleri prosedürü çocuk işçi çalıştırılmayacak.
evet ilgili dokümanlarımıza yedirdik. şunu da unutmayalım.
UYGULAMA da önemli. çocuk işçi çalıştırılmaması adına iş akdimizde madde var. etik kurallar ve çalışma ilkeleri prosedürümüz var ve onun içinde madde var gibi açıklamaları da yazmak daha etkin oalcaktır.
*son olarak özel karateristikler için çok basit bir excel tablosuna(bir form oluşturmak ve doküman sistemine kayıt etmek) yapılan çalışmalardan sonra atıf yapılabilir.
bu form;
sütunlarda müşteriler
en solda genel(tüm müşteirlerimiz kapsayan) özel karateristik isimleri ve şekilleri
müşterilerimiz hangi özel karateristik ismini ve şeklini kullanıyor ise bu kısma bir çarpı/tik atılarak formda oluşturur iseniz bence açtığınız maddeyi kapatmış olursunuz
bal üstü kaymak ise prosesinizde bu ilgili üretim anları veya kontrol noktalarına bir belirteç tabelası, ünlem gibi ekstra uyarıcı bilgilendirme panoları olur ise çalışanlarda farkındalık yaratmış ve müşteri denetimlerinde memnuniyet sağlamış olursunuz.

iyi çalışmalar

Geri