Yüzey Temizleme Operasyonu

Emine Akbaş

Onbaşı
Üye
Merhaba Arkadaşlar;
Firmamıza vibrasyon+kurutma olarak yaptığımız bir yüzey temizleme operasyonumuz var. Kimi parçalarda iş emirlerinde operasyon adımlarında yer alıyor. Normalde ürünlerin tüm operasyonlarına operasyon kontrol formu düzenliyoruz ve proses kalite kontrolcümüz kontrol edip onay veriyor ve periyodik kontrol sonuçlarını üretim boyunca bu formlara kayıt ediyor. Bu operasyona gelindiğinde ara operasyon olarak görüldüğü için op. Kontr. Formu düzenlenmiyor. Zaten Porses K.K çok yoğun vibrasoncu da çok yoğun. Burada vibrasyon takip formumuz, (Makinların üretim takip formu gibi tüm yapılan işlerin yazıldığı) ve vibrasyon kullanma talimatımız var .Makinalar aylık bakım planında kayıtlı ve bakımları yapılıyor. Başka da bir kayıt yok. Operatör çok tecrübeli, işlem bittikten sonra final kontrole getiriyor ürünleri ve onaylanmadan asla sevk edilmiyor. Şimdi beni rahatsız eden taraflarını söyleyeyim. Operatör , op. Süresine kendisi karar veriyor, kendisi kontrol ediyor ama bu kontroller herhangi bir şekilde kayıt altında değil. Tamam, bu adam çok tecrübeli ama eğitim kaydı, kalifikasyon kaydı da yok. Ona bu yetkinin verildiğine, kontrol sorumluluğunun kendisinde olduğuna dair yetkilendirmede yok. Şimdiye kadar geçirdiğim belge ve müşteri denetlemeleri de dahil burada sorun yaşamadım. Herhesin boş verdiği bu bölüm benim kafama çok takılıyor. Boş yere mi kafama takıp abartıyorum. .Sac işleme işi yapıp, firmasında vibrasyon ünitesi olan arkadaşlar, bu bölümde neler yaptıklarına dair bana yardımcı olabilirler mi? Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Merhaba Emine Hanım,
hangi sektöre ürün tedarik ediyorsunuz ve hangi kalite belgeleriniz var?
cevabımın kapsamını yanıtlarınıza göre genişletip daraltacağım.
 
Merhaba Emine Hanım,
hangi sektöre ürün tedarik ediyorsunuz ve hangi kalite belgeleriniz var?
cevabımın kapsamını yanıtlarınıza göre genişletip daraltacağım.
Merhabalar;
ISO 9001 VE IATF 16949 belgelerimiz var. Otomotiv sektörüne hitap ediyoruz. Otomobillerin süspansiyon parçalarının, montajında kullanılan sac montaj malzemelerini üretiyoruz ağırlıkla. Bu arada ben uslu durmadım ,vibrasyoncuya eğitim ayarladım tedarikçiden (Tedarikçimi büyük bir firma) bir eğitim kaydı olsun ve bilmediği şeyler var ise aydınlansın diye. Ayrıca kullandığı formda, kontrol sonuçlarını yazacağı sütunlar açarak revizyon yaptım. Yeni satın aldığımız programa veri giriyoruz. Orada mutlaka ve mutlaka operasyon adımı olarak , vibrasyon yapılan tüm parçalarda ,bu operasyon olarak eklenecek. Hala yeterli değil benim için . O alana fotoğraflı broşür tarzında talimatlar ve kontrol kriterleri asacağım daha fazla. Uygun taş ,uygun olmayan taş, uygun kurutucu granül uygun olmayan granüller gibi. Program kullanılmaya başlayınca , operasyon süresini bile girdireceğim inş. Sizden de gelecek bilgileri dört gözle bekliyorum. Teşekkürler şimdiden...
 
Emine Hanım,
Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla sizin öncelikli olarak takıldığınız nokta yetkinlik. Operatörün eğitimi, tecrübesi, eğitim kaydı vb. noktalar..
Kendisine eğitim ayarlamış olmanız çok iyi. O eğitime sadece operatör katıldıysa kötü. Sizlerin de katılmasını tavsiye ederim.

Yüzey temizleme ( polisaj/ yıkama/kumlama/talaşla kurutma/vibrasyon vb.) operasyonunu 3 misyonu var;
1. son operasyonda oluşan uygunsuzlukları düzeltmek
2. sonraki prosesin sonucunu iyileştirmek
3. bitmiş ürün oluşturmak

Sizde bu işlem hangi misyonu yerine getiriyor?
3. seçenek, ürünün normal proses akışı içinde olduğundan, FMEA ve kontrol planlarında da yer almalı. Önce bunu kontrol ediniz lütfen. Yoksa önce FMEA sonra kontrol planı en son kontrol formunu güncelleyiniz.
2. seçenek bir nevi önleyici faaliyet olduğundan, yüzey temizleme işleminden geçmediğinde uygunsuz ürüne dönüşen ürünler için sırasıyla İş Akış+FMEA+ Kontrol planında yer almalı. Yoksa eklenmeli
1. seçenek ise, rework ve repair için gerçekleştirilir. 16949un tavsiyesi ise bu tip ek proseslerin FMEAlarının ayrıca oluşturulmasıdır.

Bu adımın FMEAsı yok ise, oluştururken size gereken bilgilerin bazıları, tedarikçiden alacağınız eğitimde yer alıyor olabilir o nedenle sizin de katılmanızı tavsiye ettim.

Bu adımın hassasiyetini bu çalışmalarla belirleyebilirsiniz. Ardından bu adım ile ilgili kontrol ve proses yetkinliğini, bu makinenin kullanım ve bakım yetkinliğini o operatörün polyvalance kartına işleyebilirsiniz. Proses Kontrol yapan Kalite ekibi için de bu prosesin kontrol yetkinliğini işlemeniz gerekir.
 
Herkese merhabalar,

Dizayn FMEA da fonksiyon /item kısmını nasıl doldurmamız gerekir? Proses FMEA da bu kısmı iş akışında proses sırasına göre alıp hata analizini yapıyoruz ama bu Dizayn FMEA da bu adım nasıl yapılıyor? Yardımcı olur musunuz?

Şimdiden teşekkür ederim.
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst