Süreç Sınıflandırma Ve Hiyerarşi Belirleme

serpil.y

Er
Üye
Tanımlanmış olan Süreçlerin sınıflandarılması (Operasyonel Süreçler, Yönetim Destek Süreçleri)
ve hiyerarşik durumunun( Süreç, Alt Süreç, Aktivite) belirlenmesi ile ilgili örnek döküman paylaşımı yapmanızı rica ediyorum. Aynı dosya içerisinde hem sınıflandırma ve hemde hiyararşik durumunu gösterilebilir mi?
 
merhaba,

Kaplumbağa diyagramı kullanarak süreç tanımlaması yapan var mı? eğer mümkünse her şirket için ortak olan bir alt süreç için (örneğim kalite yönetim-iç denetim süreci) paylaşabilir misiniz?
 
merhaba,

Kaplumbağa diyagramı kullanarak süreç tanımlaması yapan var mı? eğer mümkünse her şirket için ortak olan bir alt süreç için (örneğim kalite yönetim-iç denetim süreci) paylaşabilir misiniz?


Merhaba henüz 2015 revizyonunu tamamlamadım ancak 2008 versiyonu ek dosyada umarım işinizi görür

İyi Çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • DS.03 Pazarlama Yönetimi Süreci.pdf
    169.1 KB · Görüntüleme: 741
Kesinlikle çok işime yarayacak eksiklerimi görme açısından. çok teşekkür ederim.
 
Merhaba henüz 2015 revizyonunu tamamlamadım ancak 2008 versiyonu ek dosyada umarım işinizi görür

İyi Çalışmalar

selamlar,
Misliyna pazarlama sürecini paylaşmışınız bununla ilgili standart prosedür paketi hazırlamışsınız sanırım.Ben satış süreci oluşturdum ayrıca bir pazarlama süreci oluşturmamıştım. Şimdi oluşturma ihtiyacı duydum her ne kadar benzesede farklı süreçler. Sizin formunuzdan faydalanıyorum ama bununla ilgili spp yide paylaşabilir misiniz? Bende bunu 2015 e revize edeceğim en azından ışık tutar benim için.
 
merhaba bana temel paydaş ve stratejik paydaş arasındaki farkı anlatabilirmisiniz. Bunları neye göre sınıflandırıyoruz acaba
 
Bu konuyu anlamanız için ekteki makaleyi okumanızı tavsiye ederim. Burada tüm hatlarıyla anlatılmaktadır.
Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • Paydaş Yaklaşımı Bağlamında İşletme-Paydaş Etkileşimi ve Stratejik Paydaş Analizi.pdf
    378.4 KB · Görüntüleme: 304
Süreç Kategorilerinin (Yönetsel süreç, destek süreç, operasyonel süreç) altlarına süreçleri atarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi süreç ops? Hangi süreç destek? nasıl karar veriyorsunuz?

Teşekkürler...
 
Alıntıdır.
Çeviride hatalar olabilir

Süreçlerin Tanımlanması

Bir sürecin temel tanımı, girdiyi çıktıya veya sonuçlara dönüştüren mantıksal bir faaliyet dizisidir. Diğer tanımlar, icra teknikleri hakkında ayrıntılar ekler. Daha doğru tanımlardan biri de şu olabilir.Bir süreç bir değer yaratır. Müşteriler, ortaklar ve tedarikçilerle iş yapma şeklimizi açıklar ve bunlar; ilişkileri nasıl kurduğumuz ve beslediğimiz; işleri nasıl yaptığımız, nasıl hizmet verdiğimiz ve düzelttiğimiz; yeni şeyler yaratmak için bilgiyi nasıl paylaştığımız; nasıl karar verdiğimizi, sorunları çözdüğümüzü veya daha önce hiç yapılmamış bir şeyi nasıl yaptığımızı. Ve sonunda, süreçler para kazanmamız ve ödeme almamız için araçlar sağlıyor.

Bu ışıkta görülen süreçler yeni bir anlam kazanır. Aslında, birkaç anlam kazanırlar. Bu nedenle, bir sürecin uygun bir şekilde genişletilmiş tanımı aşağıdaki gibidir.

(1) Süreç , girdiyi sonuçlara veya çıktıya dönüştüren mantıksal bir dizi ilgili faaliyettir. (2) Katma değer uzantısı , verimlilik yoluyla müşteri değeri veya hissedar değeri yaratmak veya sunmak için tasarlanmıştır. (3) Varlık uzantısı , müşteri ihtiyaçlarını benzersiz bir şekilde karşılayan ve yöneticisini rakiplerinden ayıran bir ürünün, hizmetin veya markanın kalitesini etkileyen bir varlıktır.

Yenilikçi liderler ve yöneticiler, sıralı faaliyetlerden katma değerli varlıklara kadar süreçlerin durumunu yükseltir. Daha sonra bunları rekabet avantajı yaratmak için kullanmaya çalışırlar. Bunu, değer zincirlerini ve çalışma modellerini oluşturan ve performans sonuçlarının kalitesini ve tutarlılığını kontrol etmeye odaklanan çeşitli süreç türlerini farklılaştırarak yaparlar.

İşletim, Destek ve Yönetim Süreçleri
Rekabet avantajı yaratabilecek süreçler, değerin yaratılmasına doğrudan katkıda bulunan, bir şekilde onu destekleyen, karar almaya yardımcı olan, varyansı kontrol eden veya sorunları çözen süreçlerdir. Bu tür süreçler genellikle üç üst düzey sınıfa ayrılır.

Çalışma Süreçleri
İşletim süreçleri, müşterilerin ödemek istediği değerleri yaratır, ekler veya sunar. Ürün ve hizmetler geliştirir, yapar, satar ve sunarlar. Genellikle bir kuruluşun belirtilen iş stratejisini yürütmek için tasarlanmıştır. Stratejinize bağlı olarak, işletim süreçlerine örnek olarak ürün imalatı, hammadde arıtımı, müşteri siparişi işleme, müşteri hizmetleri veya onarım ve garanti hizmetleri verilebilir.

Destek Süreçleri
Destek süreçleri doğrudan ürün veya hizmet oluşturmaz, ancak işletim veya yönetim süreçlerinin yürütülmesini kolaylaştırmak veya yardımcı olmak için gereklidir. İşletim süreçlerini destekleyen süreçlere örnek olarak malzeme tedariki, envanter kontrolü ve makine bakımı verilebilir. Yönetim süreçlerini destekleyen süreçlerin örnekleri yönetimdir, genellikle finans, muhasebe, satış veya insan kaynakları ile ilişkilidir.

Yönetim Süreçleri
Yönetim süreçleri kaliteyi ölçmek ve kontrol etmek ve istenen performans sonuçlarını sağlamak için araçlar sağlar. Kararlar almaya, varyansı kontrol etmeye ve sorunları çözmeye yardımcı olurlar. İşgücü işbirliğini, hesap verebilirliği ve sorumluluğu kolaylaştırarak bir strateji için gereken örgütsel davranışı yönlendirmeye yardımcı olurlar.

Kalitenin ve istenen sonuçların korunmasında etkili olabilmek için, yönetim süreçleri, sonuçların risk altında olduğunu algılayabilmeli, seçenekleri yorumlayabilmeli, karar verebilmeli ve sonra uygun bir yanıt verebilmelidir. Bunu güvenilir bir şekilde yapmak öngörü, çeviklik ve yapı gerektirir. Sektör liderleri iki tür yönetim sürecini ayırt ederek buna hazırlanır: karar verme ve kontrol süreçleri.

Karar alma süreçleri, hedefleri tanımlayan, alternatifleri inceleyen, mevcut verileri analiz eden ve sezgisel inançlara yansıyan yönetim süreçleridir. Bulguları yorumlar ve bir sonuç oluşturmak veya kuruluşun üzerinde hareket edebileceği bir seçim yapmak için alternatifleri karşılaştırırlar. Karar verme süreçlerine örnek olarak stratejik planlama, yeni tedarikçiler seçme, başka bir kuruluşla birleşme veya birleşme ya da ekonomik koşulları denerken en iyi nasıl yeniden yapılandırma yapılabilir.

Birçok süreçte olduğu gibi, karar verme süreçleri de farklı ve özneldir, ancak benzersiz bir şekilde, çünkü örgütün liderlik ve yönetim ekiplerinin kişiliklerinden ve kültürlerinden güçlü bir şekilde etkilenir. Bu, özellikle yeni insanlar kilit liderlik ve yönetim rollerini doldurduklarında onları standartlaştırmayı ve otomatikleştirmeyi zorlaştırır.

Dahası, farklı kararlar genellikle farklı yaklaşımlar gerektirir. Çoğu kuruluş ve yönetim ekibi, bilgi toplamak ve kararlar için seçenekleri yorumlamak için tasarlanmış benzersiz mesleki becerilere ve organizasyon yapısına sahiptir. Örneğin, büyük perakendeciler tarafından tüketicilere en iyi nasıl pazarlanabileceğine dair bazı kararlar, titiz veri toplama ve tarihi tüketici davranışının istatistiksel analizi sürecinden alınabilir. Buna karşılık, girişimci yönetim ekipleri veya vizyoner liderler, "bağırsak hissi" ne dayanarak, minimum veri analizi veya daha fazla pazar araştırması ile neyin doğru olduğuna inandıklarını algılayarak benzer kararlar verebilirler.

Endüstri liderleri, karar verme süreçlerini liderlik ve yönetim ekiplerinin gücü, kalitesi ve yeteneği, iletişim ve işbirliğinin yapısı ve sıklığı ve ilgili bilgilerin kalitesi ve kullanılabilirliği yoluyla optimize eder.

Kontrol süreçleri, düzeltici faaliyetlerde bulunan ve sorunları çözen yönetim süreçleridir. Haeckel tarafından sunulanlar gibi dinamik algılama ve yanıtlama tekniklerini kullanarak performans sonuçlarını yolunda tutarlar. Bu teknikler kuruluşların birçok durumda önceden belirlenmiş yanıtlar hazırlamalarını sağlar. Düzgün tasarlanmış kontrol süreçleri, iş gücünün seçenekleri yorumlamasını, karar vermesini ve sorunları hızlı bir şekilde çözmesini sağlayan katılım kuralları ve politikaları tarafından yönlendirilen disiplin ve yapı ile yürütülür. Bu, kontrol süreçlerini titiz yönetim tarzlarına daha az duyarlı hale getirir ve standartlaştırılması ve otomatikleştirilmesini kolaylaştırır.

Çoğu kuruluş, yürütmeyi desteklemek ve rekabet avantajı sağlamak için kontrol süreçlerinin değerini ve önemini anlamamakta veya yanlış anlamamaktadır. Bu nedenle daha yakından inceleme yapılmasını garanti ederler.

Kontrol Süreçleri
Kontrol süreci, bir iş sürecini (işletim, destek veya diğer yönetim süreci) veya sonucunu, performans ölçümleri değiştiğinde, kabul edilebilir eşikleri aştığında veya yeni fırsat sunulduğunda ayarlamak veya düzeltmek için gerçekleştirilen bir dizi etkinlik ve görevdir. Kontrol süreçlerinin örnekleri arasında müşteri şikayetlerine yanıtları hızlandıran yükseltme prosedürleri; hata veya kusur tespit edildiğinde düzeltici eylemler yapan kalite kontrol süreçleri; seçenekleri yorumlayarak, ne yapılması gerektiğine karar vererek ve sonra harekete geçerek beklenmedik bir şeye yanıt veren işbirliğine dayalı süreçler.

Çok sayıda olay, sonuç ve performans ölçümlerinin beklenen sonuçlardan farklı olmasına neden olabilir. Olay, bir süreç sırasında gerçekleşen veya gerçekleşmeyen (ancak olması gereken) bir şeydir. Öngörülebilir veya beklenmedik olabilir. Kontrol süreçlerinin tasarımı, olayların bilinmesine veya tahmin edilmesine veya bilinmemesine veya beklenmemesine bağlı olacaktır. Bu nedenle, iki genel kontrol süreci türü vardır.

Bir sürecin değişmesine veya performans ölçümlerini riske sokmasına neden olan bilinen veya beklenen olaylar istisnadır; onları kontrol etmek, istisna kontrol süreçlerini gerektirir. Bir sürecin değişmesine veya performans ölçümlerini riske sokmasına neden olan bilinmeyen veya beklenmeyen olaylar daha büyük bir zorluk oluşturur. Çözüm gayretli işgücü işbirliği gerektirir; bu tür olayları kontrol etmek çözünürlük kontrol süreçlerini gerektirir.

İstisna Kontrol İşlemleriİstisna kontrol süreçleri, bilinen ve beklenen olayları düzelten kontrol süreçleridir, "Ah, tekrar başlıyoruz!" normal operasyonlar sırasında ortaya çıkan problemler. Bir BT sistemi veya işgücü, bir olayın önceden belirlenmiş bir ölçüm eşiğini aştığını veya aşmakla tehdit ettiğini algıladığında devreye girer. Diğer tüm ilgili sistemler veya paydaşlar olaya karşı uyarılır ve sırayla, gerekli düzeltmeleri yapmak için genellikle sıralı olarak gerçekleştirilen önceden belirlenmiş bir dizi etkinlik ve görev yürütürler. Örneğin, kabul edilebilir bir düzeyin altına düşen envanter düzeyleri, bir çevrimiçi istisna raporunda satın alma yöneticisine bir uyarı gönderir. Daha sonra acele sipariş için bir tedarikçiyle iletişime geçmeyi biliyor. Başka bir örnekte, bir olay, müşteri hizmetleri temsilcisini (CSR) e-posta yoluyla yeni bir siparişin alındığını ancak hatalı olduğunu bildirir. Daha sonra, böyle bir olay için belirlenen zaman aralığı eşikleri dahilinde gerekli düzeltmeleri yapmak için müşteriyi veya satış görevlisini aramayı bilir.

Çözünürlük Kontrol SüreçleriÇözünürlük kontrol süreçleri, bilinmeyen veya beklenmedik ("Geldiğini görmedik! Şimdi ne yapıyoruz?") Olayların nasıl düzeltilebileceğini veya ani ve beklenmedik bir fırsata uygun şekilde yanıt verileceğini belirler. ("Müşteri BUGÜN gönderebilirsek siparişi ikiye katlayacak mı?") Bazen "vaka yönetimi" olarak adlandırılan, genellikle birden fazla işlevsel grubun, konu uzmanının ve bir veya daha fazla dahili ve harici bilgiye erişen paydaşların dinamik işbirliğini gerektirir. sistemi. Çözüm kontrol süreçleri, olayı veya fırsatı yorumlama ve en iyi şekilde nasıl hareket edeceğine karar verme konusunda kuruluşun davranışını koordine eden katılım kurallarını belirler. Katılım kuralları, öngörülen sınırlar içindeki çözüm girişimlerinin yönetilmesine yardımcı olur ve yapılan işlemleri ve yapılan taahhütleri kaydeder, ilgili paydaşları sorumlu ve sorumlu tutmak. Örneğin, bir işgücü grevi, yerleşik bir müşteriyle sözleşme yükümlülüklerini tehdit ediyorsa veya önemli bir müşteri aniden mevcut envanter ve üretim kapasitesini aşan bir ürün için sipariş verirse, ilişkiyi sürdürmek için alternatif kaynak sağlama çabaları gerekebilir.

Kontrol süreçleri aynı zamanda bir kuruluşun riskini yönetmek için tasarlanmış daha geniş bir yönetim disiplininin parçasıdır. Olay yönetimi, süreç varyansının bir kuruluş ve stratejik hedefleri üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek veya kontrol etmek için kontrol süreçlerini, işgücü davranışını, bilgi teknolojisini ve iş politikalarını koordine eden bir risk yönetimi biçimidir (veya alt kümesidir).
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst