Hastanelerde Çevre Danışmanlık Hizmeti Nasıl Yürütülür.

itech

Orgeneral
Site Yöneticisi
Moderatör
Üye
HASTANE İÇİN ÇALIŞMA PROGRAMI

1. İlk yapılması gereken işlem sizin sürekli muhatap olacağınız yetkililerle ve ünite atık sorumlularıyla tanışmak olmalıdır. Sonrasın da şimdiye kadar il çevre ile yapılan yazışmalar nelerdir bunların incelenmesi ve kopyalarının alınması. Bu evraklar incelenerek hastane şu an nerdedir neler yapılmış ve neler yapılmamış, yapılması gerekenler nelerdir belirlenir ve işe başlarken çıkış noktamız olur.

2. Daha önce hazırlanmış atık yönetim planı vardır mutlaka, yine o planın bir kopyasını almalıyız. Atık yönetim planı önemli bir kaynak olacaktır. Hangi ünitelerin olduğu bu ünitelerden kaynaklan atıkların neler olduğu bilgisine ulaşmanın kısa yolu.

3. Hastane hakkında diğer bilgilerin toplanması:

  • Atık sular ile ilgili bilgiler: arıtması mı var? Kanalizasyona mı veriyor? Deşarj ya da bağlantı izni var mı? Varsa geçerlilik tarihi.
  • Hastanenin ısınması neyle sağlanıyor? Kullanılan yakıt türü nedir? buna göre emisyon var mı yok mu değerlendirilmesinin yapılması için gerekli.
  • Hastanede mevcut bir havalandırma sistemi var mı? Var ise bu sistemden kaynaklı gürültü oluşumu var demektir ve bu konuda il müdürlüğü uygunluk yazısı almak gerekir? Bu konuda herhangi bir işlem yapılmış mı?
  • ÇED muaftır belgesi var mı? Bu belge alındıktan sonra hastanenin kapasitesinde artış yapılmış mı? Eğer kapasitenin 1/3 ü oranında artış yapılmış ise ÇED muaf belgesinin yeniden değerlendirilmesi gerekecek.
  • Yapı kullanım izin belgesi var mı?
  • Hasta ve çalışanların yemeği dışarıdan mı temin ediliyor yoksa hastane bünyesinde mi yapılıyor? Eğer hastane bünyesinde yapılıyor ise kullanılan kızartma yağları ayrı toplanıyor mu ve lisanslı firmaya veriliyor mu?
4. Atık ayrıştırması uygun yapılıyor mu? Bu konuda personele bilgilendirici eğitim verilmiş mi? Eğitim notlarına bakılmalıdır. Hangi konulardan nasıl bahsedilmiş.

5. Tıbbi atıkların ayrıştırılması ve toplanması yön. Uygun şekilde yapılıyor mu? Tıbbi atık taşıyan personele bu konuda bilgilendirici eğitim verilmiş mi?

6. Tıbbi atık geçici depolama alanı yönetmeliğe uygun mu? Geçici depolama izni var mı?

7. Hastanenin günlük tıbbi atık miktarı nedir? Bunun dışında ünitelerden kaynaklanan diğer atıkların miktarları belli mi ve bunlar kayıt altına alınıyor mu?

8. Her yıl il çevre ve orman müdürlüklerine bildirim yapılması gerekiyor, bu bildirimler düzenli olarak yapılmış mı? Tutanaklardan örnek al.

9. Tıbbi atıkların dışında diğer atıkların toplama sıklığı nedir? Özellikle tehlikeli atık miktarı ve toplama sıklığı nedir?

10. Ayrıştırılan atıklar nasıl bertaraf ediliyor? Tıbbi atıkları belediye alıyor mu ve uygun koşullarda alıyor mu? Toplanan ambalaj atıklarının verildiği lisanslı bir firma var mı? Varsa fişleri alınmış mı? Tehlikeli atıklar hangi firmaya veriliyor ve hangi sıklıkta veriliyor?

11. Atık su ve içme ve kullanma sularının analizleri yapılıyor mu, hangi aralıklarla yapılıyor? Yapılmıyorsa bu analizlerin yetkili laboratuarlarda yapılmasının sağlanması gerekir. Belirlenen periyotlarda ise bu analizlerin tekrarlanması sağlanmalıdır.



İşe başlarken bu bilgileri almak faydalı olacaktır. Bu bilgiler ışığında zaten hizmet vereceğimiz hastaneyi tanımaya başlamış oluruz. Bundan sonrasında ise işe nerden başlayacağımız ve nasıl bir yol izleyeceğimiz kalır. bu aşamada da şöyle yapılabilir.

1. Hastane kaç hizmet binasından ve toplamda kaç üniteden oluşuyor öncelikle bunu belirleyelim. ( örn. Benim danışmanlığını yaptığım hastanenin aynı vergi numarasında 4 hizmet binası var)

2. Sonra ünitelere göre oluşabilecek atık türlerini sınıflandıralım. Tehlikeli atık ambalaj atığı, tıbbi atık vb. hatta daha kolay ve anlaşılır olması için şema halinde hazırlayabiliriz.

3. Sonra ünite içi atık yönetim planı oluşturalım. Ve uygulamaya başlayalım.

4. Personele verilecek eğitim programının oluşturulmasını sağlayalım hastane personeline de uygun zamanları belirleyerek.

5. İki aya kadar uygulama ve işlemler oturmuş olacaktır bundan sonrasında rutin kontroller başlayacaktır. Bu kontroller sırasında eksiklerin doğru belirlenmesi ve hastane yönetimine bildirilmesi önemlidir.

6. Atıkların lisanslı firmalara verilmesi ve fişlerinin alınması konusunda çok dikkatli olmak gerekecek. Bunu içinde alınan fişlerin bir kopyasını alıp kendi dosyamızda tutmalıyız.
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst