6.3 Değişikliklerin Planlanması

Merhaba,
Ürün bazında proses kontrol planlarınız olduğunu varsayalım. Herhangi bir teknik değişiklikte o planların üzerinden gidildiğini de açıklarsınız. Bunun üzerinde bir değişiklik yapmayı öngördünüz bunu planınıza ekleyiniz . Ve herhangi bir değişiklikte de revizyonla ilgili doküman değişikliği kayıtlarını tutunuz ve planınızda da değişikliğe ait bilgilere yer veriniz.
 
Merhabalar. Değişiklik Yönetim Süreci Basit bir süreç değildir. ISO 9001:2015 Standardı çok açıklama yapmasada ISO 20000 Standardına (ITIL) bu değişiklik yönetimi detaylı verilmiştir.
Yapmanız gereken ürün ve hizmetlerinizde yapacağınız değişiklikleri nasıl yöneteceğinizi belirlemektir.
Örn. Proses değişikliği, kritik personel değişikliği, yöntem değişikliği, ürün, hammadde, yarı mamul değişikliği vb bir çokşey sayılabilir.
Burada yapmanız gereken
1. Standart Değişiklikler; Riski olmayan daha önceden yapılan değişikliklerinde olduğu değişiklikler
2. Normal Değişiklik: Riski olan ve Değişiklik Danışma Kurulu(CAB) tarafından toplantı yapılıp değişiklik stratejinin belirlendiği ve değişikliğin yapıldığı normal değişiklikler
3. Acil Değişiklik: kritik değişikliğin hemen yapılması ve daha sonrasında Değişiklik Danışma Kurulu tarafından incelendiği değişikliklerdir.

Örnek Olarak Herkesin Bildiği Finans Sektöründen örnek verelim.
Bir banka ATM 'sinde ATM'ye ait ekran, klavye, güç ünitesinin değişitirilmesi Standart Bir değişikliktir.
ATM'de biyometrik kontrol sisteminin uygulanması Normal Değişikliğe girer ve burada olabilecek riskler CAB kurulu tarafından değerlendirilir. Riskler için onlemler alınır ve sonrasında değişiklik CAB tarafından onaylanması durumunda değişiklik hayata geçirilir.

ATM'nin işlem yapamaması durumundan finans sektörü zor durumda kalacağı bir arızdan dolayı Örneğin Anakartının değişmesi gibi durumlarda acil değişiklik olarak ele alınır ve değişiklik yapıldıktan sonra kayıtları tutulur.
Tüm bu süreçleri anlatmanız ve DDK toplantısı nasıl yapılır, Kimlerden oluşur, Toplantı peryodu nedir, Standart değişiklikler nelerdir. Değişiklik risk değerlendirmesi nasıl yapılır(ISO 31000) Riskler nasıl işlenir vb bütün konuları prosedür/doküman tanımlayabilirsiniz(ISO 9001:2015 Sürecin belirlenmesini istemektedir. doküman olmak zorunda değildir)

Bu konu çok geniş bir konu olup doküman değişikliği(Standart Değişiklik), Arge, Ürge faaliyetlerinde çok önemli bir konudur.

Daha uzun yazmak isterdim ama konu çok geniş. özel soracağınız sorular olursa cevaplamaya çalışırız.

Saygılarımla...
 
Son düzenleme:
Ferhat bey,
ISO 9001:2015 in detaylı açıklama yapmamasındaki sebep detayın gereklilik durumundan olabilir.Standart birçok sektöre hitap ettiğinden basite indirgemişler açıklamalarda. 20000 in gerekliliği sektörlerde bu dediklerinizin tamamı yapılmak zorunda zaten. Konu 20000 e girerse çok fazla detaya girmek gerekir. Buradaki gaye değişikliklerin bir düzen içinde yapılması. Danışma kurulları v.s. bunlar süreci zorlaştıran etmenler. . Ama 9001 de kimse kendisini kasmasın. Önceden planlanan değişiklik varsa bir plan oluşturulur,değerlendirmelerini de yine bu plan üzerinde yapar. Plansız bir değişiklikse bununla ilgili revizyonları oluşturup açıklamasını yapar.Ayrıca 20000 bilişim sektörü için oluşturulmuş bir standart. bu sektör grubunda olmayan firmaların sistemine dahil etmesi teferruat olacaktır. Önemli olan standardın bizden ne istediği.
 
Son düzenleme:
Merhaba Fatih bey, bu madde için ekte bir sürecimiz mevcut bu yeterli olur mu, K.E.K da bu sürece atıfta bulunsam sizin ilk mesajınızda söylediklerinizi anladım. Bir süreç yada prosedür olmak zorunda mıdır.
 

Ekli dosyalar

  • MOS.02 Yeni Ürun Devreye Alma Süreci.pdf
    98.6 KB · Görüntüleme: 459
Tekrar merhaba, ben örnek olarak bahsetmiştim o konudan. Bunu sadece ürün bazlı düşünmeyiniz bu prosesler deki tüm değişikliklerin planlanmasını kapsar.Buna herşeyi dahil edebilirsiniz.Ayrıca değişikliklerin planlanması ile ilgili bir süreç hazırlıyorsanız bu sürecin mutlaka 4.4.1 de belirtilen maddelere uygun hazırlanması gerekli. Bence bununla ilgili sadece prosedür hazırlayın süreç sizi yorabilir. Prosedürde ekte mevcut. Alıntıdır. Burada daha önceden belirlenmiş değişiklikler için plan hazırlamanız yeterli. Prosedüre entegre şekilde kullanırsınız. Zaten prosedürde de bu plandan bahsediyor.
 

Ekli dosyalar

  • değişiklik yönetimi.pdf
    359.2 KB · Görüntüleme: 938
Planla ilgili bir doküman oluşturduğunuzda paylaşır mısınız? Çeşitlilik açısından iyi olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • PL03 Makine Bakım Planı.00.xlsx
    55.7 KB · Görüntüleme: 287
  • PL10 Yıllık Kaynak, İhtiyaç ve Takip Planı.xls
    67 KB · Görüntüleme: 330
  • PL32 Kestirimci Bakım Planı.00.xlsx
    52.6 KB · Görüntüleme: 209
  • PL02 İç Tetkik Planı.00.xls
    45.5 KB · Görüntüleme: 314
Planla ilgili bir doküman oluşturduğunuzda paylaşır mısınız? Çeşitlilik açısından iyi olacaktır.
Fatih bey merhaba 4 tane kimyasal depomuz var bunlar için yerleşim planı hazırlamak istiyorum basit exel formatında yapmak istemedim çeşitlilik açısından herhangi plan örneği paylaşabilir misiniz?
 
Açıkcası ben daha evvel yerleşim planlarını google sketchupta yapmıştım üç boyutlu grafiklerle. Yalnız biraz teferruatlı oluyor. En kolay da autocad de yapılıyor biraz basit oluyor iki boyut ama en azından kolay ve anlaşılır.
 
Açıkcası ben daha evvel yerleşim planlarını google sketchupta yapmıştım üç boyutlu grafiklerle. Yalnız biraz teferruatlı oluyor. En kolay da autocad de yapılıyor biraz basit oluyor iki boyut ama en azından kolay ve anlaşılır.
Teşekkürler fatih bey google sketchup indirip burdan yapmaya çalışacağım autocad kullanmıyoruz firma olarak
 
Ayrıca sketchupta hazır çizimlerin olduğu bir sekme var. Oraya girdiğinizde belki daha önceden çizilmiş planlar vardır onlar üzerinden düzeltmeler yapabilirsiniz.
 
Hatice hanım merhaba. Değişiklik Yönetim Formunuzu sizlerin tasarlayabileceğinizi düşünüyoruz. Böylelikle süreci daha iyi programlayacağınızı ve yöneteceğinize inanıyoruz.

Değişiklik Yönetim Formunda olması gerekenleri şu şekilde düşünebilirsiniz.
Değişikliğin ne olduğu
Hangi tarihte yapılacağı
Değişiklik sorumlusunun kim olacağı
Değişiklik yapılması durumunda ne tür risklerle karşılaşılabileceği
Bu risklerin bertarafı için alınacak önlemler ve görev/aksiyon dağılımları(planları)
Değişikliğin uygulanması
Değişikliğin test/kontrol edilmesi
Değişikliğin onaylanarak sonlandırılması

Değişiklik Yönetim Sürecinizde Standart Değişiklikler/Normal Değişiklikler/Acil Değişiklikler olarak 3' e ayırmanızı tavsiye ederim. aksi takdirde basit değişiklikler için gereksiz iş yükü çıkacaktır. Normal ve Acil değişiklikler için değişiklik kaydını yukardaki kriterlere göre takip edebilirsiniz.

Not: Yukarıda bahsettiğimiz değişiklik yönetimi süreci büyük kuruluşlar için düşünülmüştür. olması gereken yöntemde bu şekildedir fakat firmanız küçük bir firma ise sürecinizi basit tasarlamayı lütfen unutmayınız. ISO 9001:2015 standardı bu sürece çok derin girmemiştir. bu sebeple sürecinizi basit ve uygulanabilir tasarlamanızı hatırlatmak isterim.
 
Merhabalar, konu eski fakat ; " değişiklik izleme ve entegrasyon planı " örneği görebilme imkanım var mı. Elinde örnek bir form olan varsa gönderebilir mi acaba.
 
Merhabalar, konu eski fakat ; " değişiklik izleme ve entegrasyon planı " örneği görebilme imkanım var mı. Elinde örnek bir form olan varsa gönderebilir mi acaba.

değişik talebi ve takibi adı altında bir form hazırlamıştım size onu göndereyim umarım işinize yarar
 

Ekli dosyalar

  • FR163-Değişiklik Değerlendirme ve Takip Formu(R01).doc
    285 KB · Görüntüleme: 412
MErhaba, Denetimimiz de sorulardan biri;
Değişiklik Yönetimi
Firma 4M parametrelerini (Man, Method, Material, Machine)(Makine, malzeme, insan, metod) ve yer, çevre ve tesis vb. değişikliğini nasıl yönetir?
4M paremetresi için check liste oluşturmamızı isitiyor örnek var mıdır ?,
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst